Tuesday, January 27, 2015

JALAN-JALAN KE MELAKA

Ewahhh..excited je nak menulis bab jalan-jalan. Mana tidaknya, kan dah dekat cuti panjang ni...owhh orang2 kay ell dan wilayah je yang dapat cuti panjang tau, sebabnya Hari Wilayah jatuh pada hari ahad. Of course cuti tu akan diganti ke hari Isnin. Dan yang ohsemnya hari selasa pulak jatuh cuti hari Thaipusam. Yeahoooo..manyak bestt woo. Kalau kita tengok kalendar memang bulan Februari ni kita akan jumpa cuti-cuti bersambung. Lepas cuti ini, kita bakal cuti lagi utk Chinese New Year. Wehooo..beruntungnya jadi rakyat Malaysia yang berbilang kaum. Tapi....apa yang tak bestnya??? Ok korang yang bekerja tu sila mark ur calendar supaya gaji yang bakal dapat awal tak tersasar penggunaannya. Contohnya Raya Cina akan tiba pada 19hb so probably gaji akan masuk awal...kalau u ols tersasar maknanya terpaksa makan megi lah hari2 sebab ada lebih kurang 32 hari kot nak tunggu next gaji. Tak lah kritikal sangat tapi still akan terjejas sikit-sikit kot.

Citer pi Melaka ni dah lapuk..dah berzaman. Tapi sesaje kita nak up balik bagi mengembalikan nostalgia. Kalau u ols perasan, saya memang sukerr gi Melaka, family day pun buat kat Melaka. Tak tahu kenapa tapi maybe sebab saya suka makan kot jadi Melaka memang salah sebuah negeri yg kaya dengan makanan yg best2. Tak Caya??? Ehhh cer pergi Melaka dan korang gugel makanan-makanan enak di Melaka, berderet  orang review. Dari sarapan pagi sampailah makan tengah malam, complete!! Cuma perut je lalu ke idak nak sumbat semua skali. Perhaps, kene pergi 2-3 hari baru boleh berkesempatan untuk merasa macam-macam. Kalau setakat pi sehari je..hurmmm susah sikitlah.

Antara tempat makan best dan sedap di Melaka yang anda boleh singgah antaranya:

SARAPAN:
1. Nasi lemak lereh - lokasi di hadapan sekolah kebangsaan lereh
2. Mee rebus lereh -lokasi sama
3. Mee bodo - kat tengkera. Hmm biasa2 je tapi ramai orang dan harga murah
4. Roti canai awang - depan sekolah kebangsaan bukit beruang

MAKAN TENGAHARI
1. Hentian kuih kg - sebelah hotel Arena de Luxe
    Asam pedas di memang wowwww!! Kedai bukak sampai malam kot
2. Kedai area dataran pahlawan - try je mana2
3. Klebang Coconut Shake - bukak kul 12. sila datang awal sebab ramai org.
4. Asam pedas power - lokasi sebelah hotel Bayview

MINUM PTG/DINNER
1. Ikan bakar - Crystal View  atau Umbai (Parameswara)
2. Roti John Bok Chik - lokasi di Semabok
3. Asam pedas pokok besar - kota laksamana
4. Restoran Pak Putra - bestt lah naan cheese dia, kuah dia mmg power. Murah sikit kot dari RSMY
5. Cucur udang power - lokasi di Alor Gajah dekat medan selera. Kedai hujung sekali
6. Cendol - lokasi depan jam besar Melaka.
7. Sate Kampung Jaya - dekat tepi sungai je. Kene lalu belakang2 kedai..

aduhhh nampak sedap mee rebus tu. terliur la pulakk. Siyess.. memang sedap!!! Kat kedai ni jugak ada jual nasi lemak sambal sotong yg power. En Asben suke..dia yg cakap power sbb dia kan penggemar nasi lemak.
dah pekena coconut shake, tak cukup. beli pulak air lain kat klebang
kedai roti canai awang..mmg old school tau kedai ni. femes dengan kuah kari ikan..ada macam2 ikan
ni landmark nak ke sate kg jaya..punye susah nak carik padahal senang je tempat tu kalau jalan kaki
rojak kat kedai sate..sedap jugak
Amboii macam ahli gusti lengan!1 Ok nyampah...(tapi tak insaf2 tu, masih boleh minum coconut shake klebang siap ada eskrem lagi. Sila kira kalori..)
Pinggang mangkuk hasil menjamu selera di Restoran Parameswara..
Macam lukisan..saya suke...(tetiba terpikir, kalau tsunami?? sah saya memang kene hangkut dengan ombak)
dari melaka kita ke PD. Sorry tetiba mencelah gambar toilet lepas gambar makan2. Ehh sinonim kan?? Hehe sebenarnya saya suka dgn konsep bilik air ni, nampak bersih. Saya upload supaya later saya boleh search balik.
Incik drebar yang setia, my other half. Bergambar di lobi Avillion Admiral Cove. Best la jugak..bilik besar..pemandangan tip top. Makan so-so but not bad..









2 comments:

Elaine Chew said...

Selamat cuti ! Boleh kunjungi A Famosa Resort di Melaka lain kali :) 5* villa

www.villafamosaresort.com

ZAZ BAKERY said...

elaine..tahun lepasmkami ada buat few program di Famosa..we all dtg in group. Klu dtg personal blh la special price ni..hehe

Post a Comment

BORANG KELAS

Name:
Email Address:
No Telefon
Kelas yang diminati
Tarikh
Bilangan Peserta 1
2
3
4
5
lebih dari 5
Pertanyaan / Cadangan

Get your own free form like this one.