SIZZLING IN DA HAUZ
Paling sedap dalam doniaaaaa hahahahaha |
So kebetulan dalam stok memang ada mee sanggul lebih2 sebelum ni agaknya, apa lagiiii pantang mundur, terus operasi! Tak pastilah resepi sebenar kalau kat kedai tu mcm mana, asalkan sedap di tekak kira jadik. Jom checkitautttttt
BAHAN-BAHANNYA:
Isi ayam
Tomato - optional
Shitake - wajib kalau nak sedap
Sawi -wajib gak tapi TT xde stok
Cili padi - optional
Mee sanggul -wajib
Telur - optional
Bawang merah dan putih - hiris2 je
Tepung jagung utk memekatkan kuah
Garam gula secukup rasa
Cili kisar dlm 2 sudu besar - ikut citarasa masing2
Kicap yg digunakan:
Kicap karamel
Kicap manis (ikut suka masing2 punye citarasa)
CARA-CARA:
1. Panaskan minyak bersama sedikit minyak bijan.
2. Tumiskan bawang dgn cili padi sampai naik bau
3. Masukkan cili kisar. Boleh je guna serbuk cili. Mana2 yg ada dalam stok
4. Masukkan kicap2 yg ada. Ssetengan org xd kicap karamel boleh kot ganti dgn sos tiram. Alaaa kita yg buat di kan? Hehehe
5. Masukkan cendawan dan sawi kalau ada. Bancuh tepung jagung dgn sedikit air utk memekat kuah.
6. Last skali baru masukkan mee dan telur
**TT masak kuah siap2 dulu. Pastu baru panaskan pan sizzling, tuang kuah, mee dan pecahkan telur atasnya. Ada sesetengah yg suka tabur bawang goreng, pun bolehhhh. Voila!!!
Awwww tetiba ada timun! Xpelah, sbb sawi tak mandanggg jadi capai apa yg boleh |
Ni je bahan-bahannya, senang kan? |
Comments
Post a Comment