Friday, November 19, 2010

Salam Aidiladha

Alahmdulillah dan syukur je hadrat Allah S.W.T kerana dengan limpah rahmatnya bertemu lagi kita dengan AidilAdha kali ini. Insyaallah sekiranya dipanjangkan umur maka dapatlah agaknya sekali lagi menyambut hari raya pada tahun depan. Seperti biasa, sambutan Aidiladha di tempat ZAZ memang tak meriah sebagaimana hari raya puasa. Mungkin kalau di Pantai Timur sambutannya terasa di kalangan masyarakat. Di sini rata-rata kebanyakan kedai masih beroperasi seperti biasa. Cuma pagi-pagi hari raya tutup sekejap sebab memberi laluan solat sunat hari raya.
Jadi, walaupun sambutan tak meriah ZAZ kena juga prepare something untuk projek MAKAN-MAKAN bersama family. Punyerlah pikir perah otak tak tau nak masak apa..rasa-rasa tekak semua macam tak kena aje. Yang bestnya, malam raya ZAZ bantai tidur awal jadik pagi rayalah baru nak masak. Haru betul..nasib baik raya haji ni takde orang nak datang beraya. ZAZ awal-awal lagi dah plan nak balik kg rumah my sister soooo...secara otomatiknye, main meal tak payah prepare lah!!! hehehehe....

Apapun ini jek juadah yang ZAZ masak k..itupun bukan masak banyak...ala-ala aje..resepi alteration sendiri mengikut tekak ZAZ. Anak buah ZAZ kata quiche tu tawar..yelah, kan jaga kesihatan....makanlah dengan sos baru syiokkk!!


Mini Quiche my version


Blueberry Cheese Cake - version ZAZ (resepi asal from myresepi)

Happy Birthday Amir Rayyan

Salammm dan haii...

First f all nak say sorry sebab lambat sangat posting entry yang ini ye. To Amir, Happy Belated Birthday yang ke ??? Sorry la Amir, dah basi u punyer birthday baru nak post entry kan...maklumlah internet connection tak berapa bagus lately ditambah pulak dengan kesibukan tugas hakiki.


Apapun, yang penting kek ni dah selamat dijamu pada kawan-kawan yang datang masa birthday party tu kan..hopefully semua orang enjoy the cuppies ok..



Wednesday, November 17, 2010

Kek kukus untuk NORA

Salam semua

Hai..hai..hai...entry ni semua stok-stok kek nak sambut raya haji tau. depa ni semua suka makan kek rupanye. Teringat ZAZ masa kecik-kecik dulu cukup suka time nak raya sebab masa ni lah dapat menjamu selera dengan pelbagai juadah atas meja. Kenangan paling tak dapat dilupakan masa pegi rumah makcik dgn anak-anak buah yang kecik-kecik lagi (diaorg ni memang suka mengekor sbb nak kutip duit raya). Makcik ni mmg suka beli kek (orang dulu-dulu kek krim tu kira paling hebatlah, letak tengah2 meja buat hiasan). Tiap-tiap raya confirm ada kek tengah-tengah meja. Anak buah ZAZ ni pantang tgk benda-benda molek gitu, terus potong banyak2 sekali NGAP...uwekkkk dah hapak rupanye. Maklumlah dah raya kelima baru nak datang..kan kek haisan tu..hehehe. dah lah tak lalu makan, dia buang plak tepi tingkap..sah-sah bawah tu laluan utama orang nak lalu lalang..ceh!!!Opsss...saje bernostalgia.

Oklah ni berbalik semula pada entry kali ni ye. Ini kek kukus yang diorder opismate ZAZ, Cik Nora. Kek kukus ni ialah kek chocolate moist, dan ket tengahnya ada lapisan krim keju...syokkk wooo...sebenarnya resepi asal lain tp ZAZ menderhaka sikit dengan mengalter mana-mana yang patut ikut selera tekak ku ini. Rupanye selera tekak ZAZ ni berjaya gak mencuri selera orang lain..hehehhe...Harap-harap Nora enjoy kek tu ye...dengar-dengar nak kembangkan bisnes pada kakak dia plak..eheemmmm..

Selamat Hari Lahir Roshani dan Azhar

First of all, ZAZ nak ucapkan SELAMAT HARI LAHIR kepada rakan opis ZAZ iaitu ROSHANI & AZHAR...ehemmm diaorg ni husband and wife. kebetulan tarikh hari lahir sama lak tu iaitu pada 16 November yang lalu. Bagus gitu kan???? ZAZ kalau dapat camtu mmg syokkk habis sbb leh jimat sambut sekali sudah...tapi kalau ramai yang birthday sama tak best gak sbb kurangkah potential customer ZAZ nanti..hehehheh..

So to dear roshani dan hubby, moga bahagia selalu hendaknya..(nasib baik x request lilin, kalau tak alamakkkk.fenuhhh atas kek dgn lilin-lilin..maklumlah sambut birthday sesama katakan....) hihik jangan marah yeee!!! Harap-harap both of you.. and anak-anak enjoy makan kek tu k!! Adiossss...

Sambil mendeko, ZAZ sempat NGAP strawberry tu 4 bijik..tak tahan tengok segar-segar you..

Toffee Walnut Cheese Cake

Salamzss

Yang ini ialah entry untuk penggemar Cheese Cake. Sebenarnya kek-kek ni adalah produk terbaru di ZAZ BAKERY. Specially made from pure philly cheese...dengan lapisan caramel almond nib dan taburan walnut. Memang rich habissss....so thank you to Kak Mas and Fiza for continuous support. Hopefully..lenkali leh order lagi ye...

Both of them ordered untuk raya haji and both also requested 'API' and 'FOOH'...which means LILIN. Kedua-dua vocab di atas merujuk kepada lilin...vocab yang digunakan oleh anak-anak diaorg la tu..hehehe..Whatever lah...janji bahagia k!!!



Selamat Hari lahir THAQIB

Lama tak update blog ni..bukan apa internet slow sangat-sangat. Sempat buat sambal tumis dulu barulah bleh bukak. Jadi malam ni ambik kesempatan nak update sikit tentang order-order yang diterima sepanjang minggu. Yang ni ialah repeat order dari kawan pejabat..Syakirah utk adik tersayang Thaqib. Apapun mintak ampun banyak-banyak sebab terwujud kaler pink di situ...apa nak buat dah nazak sangat terpaksa gak buh...so Thaqib yang macho jangan marah haaa.....

Feedback yang diterima, buttercream di atas tu habis dimakan oleh Uzayr..(lenkali mama orderkan kek BEN 10 yee..takpun Hagemaru hehehe)...Kek flavour chocolate with blueberry filling...
Pelbagai reaksi wajah

Monday, November 8, 2010

Toffee Walnut Cheese Cake

Cheese cake crazy mestiiii puas ati bila dapat merasa this cake ni. Mmg rich with cheese, di tambah pula dengan lapisan almond nib yang crunchy tu...dan tak lupa juga kepada cik walnut yang banyakkkk kat atas kek ye. Kesimpulannya memang WOW!!!! Sangat bestttt...tenkiu cikgu Lynn Hassan tolong ajar anak murid nih...



Friday, November 5, 2010

Premium Cheese Cupcakes

Now ZAZ dah ada beberapa new products in the house!!!! Ini adalah berita baik untuk penggemar dan penggila cheese di luar sana. Cheese cake yang ZAZ keluarkan pasti dapat menepati selera anda semua dan tidak memuakkan seperti kebanyakan cheese cake di pasaran. Handling dijamin kebersihannya, menggunakan gelatin dari HALAGEL. Kalau nak tau penangannya kenalah rasa dulu, cemana nak rasa??? Senang je.....ORDER terus dari ZAZ ye. Daaa......


Premium Cheese Cupcakes in the line..


Chocolate Cheese Cupcake

U wanna it to be just plain cheese cupcake?? Or u might love the combination of chocolate or oreo?? The choice is yours...we have various tops for cheesy cake such as lemon cream cheese, fresh cream, ganache, fresh fruits, blueberry, kiwi, strawberry and raspberry....tepuk dada tanya selera...

Death by Chocolate Cake

Uikss seramms tengok tajuk entry kali ni. Another cake utk ofismate...sorry Ecah, akak demam so tak dapat nak buat the best ikut spec asal. Sangat tak larat nak keluar carik all the accessories, mana yang ada dlm stok je yang akak gunakan. But the basic is there la..hopefully u will enjoy the cake. Tak sampai ati nak kechiwakan Cah yang tgh pregnant tu...lenkali akak buat yg best punyerr k..


Chocolate Cake, layered wif cream cheese + strawberry filling, top wif cream cheese again and covered wif chocolate ganache. Kesimpulannya.......death by chocolates lerrr oppss!!!

Thursday, November 4, 2010

Kek Lapis Asam Manis

Ni lah rupanye nak membuat kek lapis..punyerlah seksa eden nak nunggu siap melapis satu demi satu. Kalau tak kuat iman..haiiii dah lama resign..hikhik. Nasib baik banyaka stok baldi marjerin daisy leh la guna nak menampung adunan kek. Ini baru sejenis....kalau berjenis-jenis amacam?? Apapun, bila hasil dah ada di depan mata memang puasss ati. Yang sedihnye, hasil produk lupa nak nangkap gambar..pedih sungguh..



Wednesday, November 3, 2010

Kelas Pizza dan Pau

Salam

Saje nak buat selingan entry tentang kelas minggu lepas bersama warga2 MPAJ...terima kasih daun keladi kerana sentiasa menyokong dan selalu bersama ZAZ dalam pelbagai sesi kelas yang dianjurkan. Insyaallah, kelas berikutnya adalah entry kelas membuat mee kuning pulak. Jumpa di sana!!!


Monday, November 1, 2010

Glams is back!!!

Hi!! Dalam kesibukan weekend yang lepas, sempat jugak menggodek fondant2 yang berbaki dalam tupperware kat dapur. Minggu ni ZAZ sibuk dengan kelas pizza dan pau so...fokus banyak ditumpukan kepada persediaan kelas. Dah lama tak buat pau dan doh pizza...yeahoo!! Boleh cuba mizer yang baru beli tu...jeng..jeng..jeng..

So this is my creation...original idea dari clip art kat internet pastu ZAZ godek2 ikut citarasa sendiri sbb payah benor nak follow 100%. Adalah bentuk dan ghupaaaa...kalau sesiapa yang teringin nak order dengan bertemakan GLAMS....here it is...



Ada dress seksii...sandals...handbag...dan tak lupa juga gadget-gadget yang sinonim dengan gadis moden masa kini...

BORANG KELAS

Name:
Email Address:
No Telefon
Kelas yang diminati
Tarikh
Bilangan Peserta 1
2
3
4
5
lebih dari 5
Pertanyaan / Cadangan

Get your own free form like this one.