Tuesday, January 6, 2015

JERUK MANGGA ASAM BOI

Hmmm...fenomena sgt kan jeruk ni tak bbrpa lama dulu. Ehhh dulu lah sangatttt...baru je pun jadi phenomenon. Yang tak syoknye masa mangga kat umah ni berbuah lebat takde plak org nak cipta jeruk ni. Bila pokok dah tinggal daun..hurmm baru lah nk muncul. Adehhhh..

Memang menggiurkan kalau tgk post kawan2 kat FB tu. Bg penggemar mangga mmg dan2 melelh ayaq liuq..jadi bersempena nk buat Family Day utk pertama kalinya ni, kita pun plan nk buat jeruk mangga utk kudap2. Biasalah bila berkumpul ramai2 kan best bila ada benda2 masam utk di ngap. Hehehehe...

Kita layan resepinya..

BAHAN- BAHAN
Mangga lemak / mangga yg masam sket. Hiris
Serbuk asam boi
Serbuk asam anggur (kaler putih)
Garam
Gula
Cili padi
Asam boi kaler putih

Cuci mangga bersih2.
Potong kecik tapi jgn terlampau nipis.
Gaul je dengan semua bahan2 di atas. Cili tu jgn byk sgt nnt pedas lebih tak sedap aaaa.
Simpan dlm fridge..eloknya semalaman, barulah umphhhh!!

nyum..nyum...

ni hantu jeruk mangga...

ni sorang lagi hantu jeruk..errkkk mmg tipu!!! Hehehe

0 comments:

Post a Comment

BORANG KELAS

Name:
Email Address:
No Telefon
Kelas yang diminati
Tarikh
Bilangan Peserta 1
2
3
4
5
lebih dari 5
Pertanyaan / Cadangan

Get your own free form like this one.