Saturday, October 29, 2011

Strawberry Mousse Cake

Salam

Sekali lagi saya persembahkan strawberry mousse cake untuk tatapan anda. Ramai yang tanye mousse ni cemana. Kalau ikut wikipedia mouuse ni katanya "is derived from the French word mousse which means "lather" or "foam". A mousse is a prepared food that incorporates air bubbles to give it a light and airy texture. It can range from light and fluffy to creamy and thick, depending on preparation techniques". Erkk...lebih kurang lah encik wikipedia ni terangkan mouuse ni testurnya ringan, berkrim...sedap bila dimakan (ehh itu saya yg tambah). Separuh aiskrim la senang citer. Diperbuat dari campuran non dairy whip cream dengan gelatin. Sebab itu, kalau makan mousse di mana-mana kena hati-hati sebab ada gelatin, kita pun x sure depa guna gelatin apa kan. So kalau boleh carilah dari sumber yang halal...




Hmm ni mousse lebih dari buat kelas, terbancuh banyak pulak so saya buat lagi sebiji kek dengan filling strawberry mousse. Kek ni saya ice dengan fresh cream..juga perasa stoberi. So kira kek ni macam sesuaiii sengat untuk stoberi lover gitewww...



2 comments:

hanif iwan said...

Assalamualaikum , maaf bertanya .Untuk hiasan di tepi kek tu , nozzle jenis apakah yang digunakan .Maaf ganggu , harap sudi balas .=]

ZAZ BAKERY said...

Waaalikumsalam, maaf hanif kak tak perasan comment ni. Tu nozzle utk buat daun..cari size yg besar sikit. Kita akan tekan dan deko cepat2 di sekeliling kek utk dptkn design ruffle tu

Post a Comment

BORANG KELAS

Name:
Email Address:
No Telefon
Kelas yang diminati
Tarikh
Bilangan Peserta 1
2
3
4
5
lebih dari 5
Pertanyaan / Cadangan

Get your own free form like this one.