Saturday, October 29, 2011

Strawberry Mousse Cake

Salam

Sekali lagi saya persembahkan strawberry mousse cake untuk tatapan anda. Ramai yang tanye mousse ni cemana. Kalau ikut wikipedia mouuse ni katanya "is derived from the French word mousse which means "lather" or "foam". A mousse is a prepared food that incorporates air bubbles to give it a light and airy texture. It can range from light and fluffy to creamy and thick, depending on preparation techniques". Erkk...lebih kurang lah encik wikipedia ni terangkan mouuse ni testurnya ringan, berkrim...sedap bila dimakan (ehh itu saya yg tambah). Separuh aiskrim la senang citer. Diperbuat dari campuran non dairy whip cream dengan gelatin. Sebab itu, kalau makan mousse di mana-mana kena hati-hati sebab ada gelatin, kita pun x sure depa guna gelatin apa kan. So kalau boleh carilah dari sumber yang halal...




Hmm ni mousse lebih dari buat kelas, terbancuh banyak pulak so saya buat lagi sebiji kek dengan filling strawberry mousse. Kek ni saya ice dengan fresh cream..juga perasa stoberi. So kira kek ni macam sesuaiii sengat untuk stoberi lover gitewww...



Macaron Lollipop!!!

Salam....

Macaron lollipop yang comeyyy.....macaron ini ditempah oleh Puan Zainab dari Kuang...Usahanita pusat asuhan kanak-kanak..a.k.a tadika lerrr. Puan Zainab order cupcake juga tapi untuk majlis yang berasingan so nnt later-later saya update pulak hal ehwal cupcake Zai ni ye. Zai collect macaron ni hari Khamis lepas, minta maaf sbb saya baru jek sempat nak upload gambar-gambarnye.


Macaron ni ada macam-macam flavour intinye. Untuk shell saya cuma guna vanilla/mint/bluberry flavour sahaja buat masa ni. Jadi kalau yang nak perasa coklat ke, tea tree ke, apa2 ke saya mmg x buat.Biasanya kalau order untuk banyak2 lebih dari 100pcs, saya leh bagi special price yang tak dapat kat mana-mama pun (echewahhh!!!). Kalau berminat, senang2 jenguk kami di facebook ZAZBAKERY SWEETOUCH...daaa

Tuesday, October 25, 2011

Kek OreN yang Serba OREN

Salam masam-masam manis semua....

Kepada penggemar OREN, saya persembahkan KEK OREN yang dilapisi dengan fresh cream oren serta hirisan buah oren. Kek juga ditaburi dengan parutan coklat perisa oren. Pendek kata, semua serba serbi OREN. Hik..hik...i loiiikeeee...

Kek ni memang sedap tau. Betulll....saya tak tipu. Fresh je rasa dia, hmmm..nyum nyummmyy.....



Haaa....tengok! Tengok!! MENGGIURKAN TEKAK TAK????? kihkih....pada ibu mengandung....ada dilarang melihat gambar di blog ini...dkhuatiri kalau tak dapat nanti baby meleleh ayaq liuq (kata orang tua-tua laaa)

Monday, October 24, 2011

Kelas Kek Continental

Assalamualaikum kengkawan..

Buat apa hari minngu yang lepas? Kenduri? Melancong?Melencong??Oppsss...yang ketiga tu baik dijauhkan dari kamus kehidupan..especially kepada para suami-suami semua. Kiranya yang ke-3 itu pernah atau selalu jadi agenda, alamat punahlah title suami mithali anda semua.ngeh..ngeh..ngeh..Takpelah saya bukan nak berceramah tentang mithali pun, kang Prof Izy takleh carik makan plak (alamak prof...saya gurau jewww...jangan mare)..hikhik. Saya cuma nak sharekan program saya semalam..bersama dua orang rakan...

Yang seorang iteww rakan seopis, yang seorang lagi rakan di FB. Alhamdulillah mereka 'melencong' ke kedai saya dengan matlamat dan di akhir kelas dpt lah bawa pulang hasilnye. Harapan saya supaya Ain dan Ecah dapat aplikasikan semua yang dah dipelajari di kelas. Pasni, sila buka nota resepi dan rajin-rajin berkunjung ke bakery supplies...buat kek sendiri. Tapi...kalau nak urgent, order je dengan saya..hahahaha...

Cuma 2 dari 4 orang yang berkesempatan hadir. Takpe..no problem but the more the merrier kan. Anyway sepanjang kelas memang best..Ain yang mulanya malu-malu pun bila dah lama-lama jadik ok. Ecah?? Hmmm...as usual dia memang banyak tanye, dari opis sampai lah ke kedai sama je..nasib baik 2 org dapatlah nak layan sebaiknye.Orait...Rabu ni Ecah ada kelas roti pulak...nanti kita update ye.



Strawberry mouuse cake


Blackforest cake

Cupcake Chocolate Cheese

Cupcake feveret saya ni...memang sangat suker cupcake ni. Actually saya bukan penggemar cheese cake yang 'bolen' tapi kalau combine dengan chocolate atau blueberry...saya sukerrrrrr sangat. Kira macam mimpi indah lah kalau dapat makan cupcake ni. hikhik....

Saya cuma hiaskan dengan bintang-bintang je atas cream tu..sebab cupcake pun ala-ala continental jugak, nampak moden dan tak sarat dengan deko yang macam-macam. But if ada yang berkenan nak tempah untuk birthday and request special deko pun tara hal punyer. Zas Bakery sedia memenuhi impian citarasa anda!! Fullamak..mcm iklan...


Golf and Soccer Theme Cupcake

Salam

Yang ini saya nak post entry gambar cupcake yang diorder oleh Norliza. Saya tak berkesemptan nak bertemu mata dengan Liza cuma bersms aje. Apapun saya harap sangat Liza happy dengan cake ni, insyallah kalau ada kekurangan akan diperbaiki dari semasa ke semasa. Liza order untuk celebrate birthday family yang lahir pada bulan Oktober..waaahhh double triple celebration nampak gayanya. Saya pun selalu macam itu, kongsi birthday aje. Senang dan efficient...ehehehe

Tema yang Liza nak ialah bola sepak dan golf. Seb baik encik kartun bola sentiasa ada dalam simpanan jadi senang lah sikit nak capai bila terdesak. Oklah, perasa cupcake plak ialah chocolate...jadi apalagi???? Zassss kita layannnn....




Chocolate Moist dan Cream Cheese yang MENGGIURKAN!

Salam semua

Hmm..sebut pasal chocolate mesti semua dah terbayang dalam fikiran akan keenakan produk tenusu yang satu ini kan. Sejak dulu lagi chocolate telah dipelbagaikan kegunaannya. jadi berterima kasih lah kepada Lembaga Koko sebab dah memproses sebiji buah koko menjadi satu produk yang sungguh sedap dan menyelerakan. Ehh rasanya anak-anak zaman sekarang ni entah-entah tak pernah tengok buah koko tak? Kalau tengok pun mesti dalam buku atau dalam dokumentari di tv. Hiiii...mesti rugi sebab tak pernah rasa keenakan rasa isi buah koko tu. Nyum! Nyum!

Oklah..banyak pulak cerita pasal koko yerr..seberbanya nak entry tentang kek chocolate je. Alamak, mukadimah panjang sangat...sorrylah. And sorry juga pada Dinah dan Kak Ija for the late post. Untuk Kak Ija yang cun dan anak gadisnya Dinah yang cutee tu..saya persembahkan kek yang tidak lain tidak bukan Signature produk kami.... SUPER RICH CHOCOLATE CHEESE CAKE!!! Tadaaaaa..


Erkk...pejamkan mata date 10/10 tu yee..hari ni dah 23 oktober...ampuuunnn....

Saturday, October 22, 2011

Godaan Gadis-gadis anggun....gitewww

Salam semua

Ampun dan maaf dari team zaz bakery sebab lama sangat menyepi tanpa berita. Dek kesibukan hakiki dan yang bukan hakiki maka blog ini terus dibiarkan bersawang. Ni baru sempat nak bersihkan habuk-habuk yang melekat bak foundation tu.

Entry kali ni pun tak mau panjang lebar. Admin zaz bakery 'hilang' seketika sebab berkursus di sugarflours, Bangi. Pernah dengar sugarflours??? Ala...yg glamerr tu...memang heaven habis saya selama kat sana. Banyak ilmu yang dipelajari dan juga yang penting dapat teknik-teknik baru serta mudah dalam penghasilan produk-produk melibatkan sugarcraft. Owner a.k.a founder cum instructor Sugarflours ni iaitu Puan Wati, Leeya dan Put Put memang otakk besttt. Pendek kata saya seronok berada di sana. Jadik, rerakan bloggers...now saya nak persembahkan hasill dari kursus tersebut. Ada lagikk tapi upload berperingkat ye...

In other words, sesapa nak order kek macam dalam gambar tu boleh lerrr meng contact saya okeh.

Kalau teringin gadis-gadis comeyyy yang boleh dimakan untuk menghiasa kek hari istimewa anda, jangan malu dan segannn...tempahlah kat saya..ihikkkkss

Gadis Jepun yang santun


Si English Girl yang aktif..mcm red riding hood tp ni pakai topi!


Atau pun godaan si "Dutch Lady"....


Tuesday, October 4, 2011

Order Hari Usahawan Sekolah

Hoo...hoo...hoo.....

Ekspresi di atas itu menunjukkan en chef sangat penat menyiapkan order entry kali ini. Sila beri tepukan gemuruh kepada en chef ye....

Order diterima dari anak buah saya, merangkap adik en chef iaitu Incik Haiqal untuk hari keusahawan sekolah kalau tak silap saya. Bertungkus lumus en chef membuatnye dengan seorang pembantu (terus dpt keje on the spot..hehehe..). Saya tak dapk nak tolong sbb outsation itu jam. Smpai-sampai bakeri tengok keje ala2 nak selesai so saya bantu mana yang boleh je lah.

Apapun terima kasih banyak-banyak sebab beri sokongan pada kitaorg yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia perniagaan ni. Yelah sapa lagik nak sokong kalau bukan sedara mara sendiri ye tak?? (sila angguk banyak-banyak kali mcm burung belatuk...). Oklah jom kita intai-intai apalah yang diorder oleh Haiqal. Sms yang saya terima malam tu "SEMUA ABES"...YEAY!!!! Saya tumpang gembira sbb akan ada bakal potential customer ...hikhik



Kek Chocolate yang umpphhh!!!

Assalamualaikum

Ini entry yang agaks dah lama jugak dalam simpanan. Taip sikit, save. Taip sikit, save. Memanjang duduk dalam draft sampai agak-agak keterlupaan juga tentang kewujudan entry ni. Aduuhhh teruk betul kan? Itulah, internet pun sekrang ni dah capai kuota jadi faham-faham ajelah...menyiput aje bila nak upload.

Saya pun minggu lepas memang tak dapat nak rest..hujung minggu penuh dengan aktiviti pejabat. Ke sana ke sini dibuatnye. Dah tu baru balik outstation pulak, memang menambahkan tension saya je. Hishhh..tapi apa nak buat dah makan gaji, telan je lah walaupun pahit.. bak kata orang yang pahit tu ubat. Kalau tak suka, sila angkat kaki!!! Erkkk..(tertelan air liur kat kerongkong).

Oklah ini sebenarnya order dari kawan makcik leha untuk anak sedara dia kot. Makcik leha pernah order kek wedding untuk anak lelaki dia masa awal2 kami ala2 operasi secara underground dulu. Kalau nak nengok sila klik sini. Actually order ni depa ambik dlm Syawal haritu (sila geleng kepala sebab Syawal pun dah bye bye). Hmm..jadik memang sangat lama lah sudah kek itewww tp baru sekarang mau kongsi. Apapun saya harap kawan makcik leha pueh hati dengan keenakan kek yang dah terbukti tu (masuk bakul angkat dengan kren ye!!!). Sepatah kata dari kami "THANK YOU!!!!!"


BORANG KELAS

Name:
Email Address:
No Telefon
Kelas yang diminati
Tarikh
Bilangan Peserta 1
2
3
4
5
lebih dari 5
Pertanyaan / Cadangan

Get your own free form like this one.